Wanneer rijbewijs C/C1?
De houder van een rijbewijs C mag andere voertuigen dan die van de categorieën D of D1 besturen, met een maximale toegelaten massa van meer dan 7.500 kg en die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste 8 passagiers, de bestuurder niet meegerekend. Aan deze auto's mag een aanhangwagen worden gekoppeld met een maximaal toegelaten massa van ten hoogste 750 kg. Het rijbewijs C zal ook geldig verklaard worden voor de categorie C1.
Het rijbewijs C1 laat toe andere voertuigen dan die van de categorieën D en D1 te besturen, met een maximale toegelaten massa van meer dan 3.500 kg en ten hoogste 7.500 kg en die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste 8 passagiers, de bestuurder niet meegerekend. Dit rijbewijs laat ook toe een aanhangwagen met een maximale toegelaten massa tot 750 kg te trekken.
Vanaf 17 jaar en 9 maanden mag u het theorie-examen afleggen in een examencentrum naar keuze. Dit kan alleen op afspraak. In het Nederlands kan u hiervoor terecht in 18 examencentra.
U kan 6 uur theorieonderricht volgen in een erkende rijschool of u kan zelf voor uw theorieopleiding zorgen. Het aantal herkansingen is onbeperkt.
Het theorie-examen bestaat uit drie proeven:
Als u het theorie-examen wenst af te leggen in een vertraagde zitting.
Als u het theorie-examen wenst af te leggen met tolk.
Nadat u geslaagd bent voor het theorie-examen, ondergaat u een geneeskundig onderzoek en kan u kiezen tussen een praktische scholing met vrije begeleiding of een scholing met een erkende rijschool.
Als u al houder bent van een buitenlands rijbewijs.
Voordat u een voorlopig rijbewijs “model 3” kan aanvragen of voordat u het praktijkexamen kan afleggen, moet u een onderzoek ondergaan dat vaststelt of u voldoet aan de voorgeschreven normen. In een eerste fase ondergaat u een oogonderzoek door een oogarts naar keuze. In een tweede fase ondergaat u een medisch onderzoek bij een erkend arts.
Pas nadat de tweede fase gevolgd werd, zal je een rijgeschiktheidsattest voor groep 2 verkrijgen. Dit attest is maximum 5 jaar geldig.
Indien u reeds in het bezit bent van een rijbewijs waarvoor dit geneeskundig onderzoek vereist is, en op voorwaarde dat dit rijbewijs nog geldig is, hoeft u uiteraard geen nieuw geneeskundig onderzoek te ondergaan.
Kiest u voor een praktische scholing met vrije begeleiding, dan mag u 1 of 2 personen kiezen als begeleider. De voorwaarden om als begeleider te mogen optreden.
Als u geslaagd bent voor het theorie-examen, houder bent van een rijgeschiktheidsattest en een rijbewijs geldig voor de categorie B, kan u, vanaf de leeftijd van 18 jaar, een voorlopig rijbewijs “model 3” aanvragen bij uw gemeentebestuur. Uw begeleider(s) zal(zullen) vermeld worden op de achterzijde van uw voorlopig rijbewijs. Het voorlopig rijbewijs “model 3” is 1 jaar geldig.
Eenmaal houder van uw voorlopig rijbewijs, mag u de weg op! Let wel, u moet altijd vergezeld zijn van ten minste 1 van uw begeleiders en/of van een gebrevetteerde rijinstructeur! U mag maximum 2 personen vervoeren, ofwel 1 begeleider en 1 passagier, ofwel 2 begeleiders.
Na ten minste 1 maand stage, mag u het praktijkexamen afleggen.
Bent u gestart met een scholing met vrije begeleiding, maar is uw voorlopig rijbewijs vervallen, dan zal u moeten kiezen voor een scholing met een erkende rijschool.
Alle informatie over de scholingsmethodes vindt u in onze informatiebrochure bovenaan deze pagina.
Kiest u voor een praktische scholing met een erkende rijschool, dan moet u eerst ten minste 8 uur praktijkonderricht volgen bij een erkende rijschool en houder zijn van een getuigschrift van praktijkonderricht, afgeleverd door deze rijschool.
Als u geslaagd bent voor het theorie-examen, houder bent van een rijgeschiktheidsattest, een rijbewijs geldig voor de categorie B, een getuigschrift van praktijkonderricht en ten minste 18 jaar oud bent, mag u het praktijkexamen afleggen met een voertuig van de rijschool, vergezeld door de instructeur van de rijschool.
Bent u gestart met een scholing met een erkende rijschool, dan kan u later toch nog overstappen naar een scholing met vrije begeleiding.
Alle informatie over de scholingsmethodes vindt u in onze informatiebrochure bovenaan deze pagina.
Om het praktijkexamen te mogen afleggen, moet u houder zijn van een rijbewijs geldig voor de categorie B, sinds minder dan 3 jaar geslaagd zijn voor het theorie-examen, ten minste 1 maand stage hebben doorlopen onder dekking van een voorlopig rijbewijs of ten minste 8 uur praktijkonderricht gevolgd hebben bij een erkende rijschool, en ten minste 18 jaar oud zijn.
Het praktijkexamen bestaat uit drie proeven:
Pas nadat u bent geslaagd voor de proef op privéterrein, kan je toegelaten worden tot de proef op de openbare weg.
Het praktijkexamen kan afgelegd worden in een examencentrum naar keuze.
Als u het examen aflegt onder dekking van een voorlopig rijbewijs “model 3”, moet u na 2 mislukkingen voor het praktijkexamen 4 uur praktijkonderricht volgen alvorens u te kunnen aanbieden voor een nieuwe poging. Het voertuig van de rijschool is verplicht vanaf het derde examen.
Als u het praktijkexamen wenst af te leggen met een tolk.
Op een privéterrein moeten 4 basismanoeuvres uitgevoerd worden:
De praktische proef basiskwalificatie wordt afgelegd onder de vorm van een scenario, bepaald door lottrekking, waarin jou gevraagd zal worden om bepaalde richtlijnen uit te voeren.
De doelstelling bestaat erin na te gaan of u in staat bent een lading correct vast te maken, lichamelijke risico’s te voorkomen bij het laden van een lading, criminaliteit te voorkomen, noodsituaties te beoordelen alsook of u de basisprincipes van het invullen van een schadeformulier of vrachtbrief kent.
Alle informatie over het praktijkexamen vindt u in onze informatiebrochure bovenaan deze pagina.
Nadat u geslaagd bent voor het praktijkexamen, krijgt u een formulier “Aanvraag om een rijbewijs”. Deze formulieren moet u binnen de drie jaar indienen bij uw gemeentebestuur om een rijbewijs te verkrijgen.
Pas wanneer u houder en drager bent van een rijbewijs, mag u rijden op de openbare weg!
Wanneer u een rijbewijs C/C1 hebt bekomen met vakbekwaamheid, moet u, om deze vakbekwaamheid te behouden, een nascholingscursus volgen. Dit betreft een lessenreeks van 35 uur over een periode van 5 jaar en wordt verstrekt door opleidingscentra erkend door de bevoegde overheid.