Motorfiets

Wanneer rijbewijs A1/A2/A

Brochure
Veelgestelde vragen

Welk voertuig?

Categorie A1: max. 125cc en 11 kW met een vermogens/gewichtsverhouding van minder dan 0,1 kW/kg en driewielers tot maximum 15 kW.

Categorie A2: max. 35 kW met een vermogens/gewichtsverhouding van minder dan 0,2 kW/kg. Opgelet! dit mag niet afgeleid zijn van voertuigen met meer dan het dubbele vermogen.

Categorie A: motorfietsen met of zonder zijspan met een vermogen van meer dan 35 kW en driewielers met motor met een vermogen van meer dan 15 kW.

Wanneer rijbewijs A1/A2/A?

Bent u in bezit van een rijbewijs B afgegeven voor 1 mei 2011 dan mag u een motor categorie A1 besturen. Dit is enkel toegelaten op Belgisch grondgebied. Om in het buitenland te rijden moet u effectief in het bezit zijn van een rijbewijs voor de categorie A1.

Bent u sinds 2 jaar in het bezit van een rijbewijs B afgegeven vanaf 1 mei 2011, dan mag u een motor categorie A1 besturen op voorwaarde dat u 4 uur opleiding volgt in een erkende rijschool. Er zal een code 372 aangebracht worden op uw rijbewijs. Het besturen van een motor categorie A1 is enkel toegelaten op Belgisch grondgebied. Om in het buitenland te rijden moet u effectief in het bezit zijn van een rijbewijs voor de categorie A1.

Het rijbewijs A zal ook geldig verklaard worden voor de categorieën A2,A1 en AM. Het rijbewijs A2 zal ook geldig verklaard worden voor de categorieën A1 en AM.

Stappenoverzicht

 • Directe toegang  of progressieve toegang
 • Onderscheid rijbewijs A1/A2/A
 • Theorie-examen
 • Praktische scholing
 • Praktijkexamen
Directe of progressieve toegang
 • Directe toegang

Als u nog geen houder bent van een rijbewijs A1/A2/A en u wilt het rijbewijs behalen, moet u de gewone stappen volgen.

 • Progressieve toegang

Als u sinds minstens 2 jaar houder bent van een rijbewijs A1 of A2 en u wilt het rijbewijs A2 of A behalen, moet u alleen de stappen beschreven voor de “Progressieve toegang” volgen.

Onderscheid rijbewijs A1/A2/A
Rijbewijs A1 A2 A
Definitie 2-wielige motorfiets < 125 cm³ < 35 kW > 35 kW (onbeperkt vermogen)
< 11 kW < 0.2 kW/kg > 0.25 kW/kg
< 0.1 kW/kg
Voorwaarden examenvoertuig > 120 cm³ < 125 cm³ > 245 cm³ > 595 cm³
< 11 kW > 20 kW < 35 kW > 50 kW en 175 kg leeggewicht (> 40 kW t.e.m. 31/12/2018)
> 90 km/u
Driewieler < 15 kW - > 15 kW
Minimumleeftijd 18 jaar 20 jaar 24 jaar (directe toegang)
22 jaar (progressieve toegang)
Alternatief rijbewijs - alleen geldig op Belgisch grondgebied! B + code 372 of A beperkt of A- of B afgeleverd vóór 1/1/1989
B afgeleverd vóór 1/5/2011 B afgeleverd vóór 1/1/1989
Theorie-examen A
 • Directe toegang

Vanaf 17 jaar en 9 maanden mag u het theorie-examen afleggen in een examencentrum naar keuze. Hiervoor kan u terecht in één van de 16 examencentra gelegen in het Vlaams Gewest.

U kan 12 uur theorieonderricht volgen in een erkende rijschool of u kan zelf voor uw theorieopleiding zorgen. Een geslaagd theorie-examen blijft 3 jaar geldig.

Als u het theorie-examen wilt afleggen in een vertraagde zitting

Als u het theorie-examen wenst af te leggen met een tolk.

Nadat u geslaagd bent voor het theorie-examen, kan u kiezen tussen een praktische scholing met begeleider of een scholing zonder begeleider

Als u houder bent van een buitenlands rijbewijs.

Alle informatie over het theorie-examen vindt u in onze informatiebrochure bovenaan deze pagina.

 • Progressieve toegang

Als u al houder bent van een rijbewijs A1 of A2, sinds ten minste 2 jaar, moet u geen nieuw theorie-examen afleggen als u een rijbewijs A2 of A wilt behalen.

Praktische scholing cat.A
 • Directe toegang

Scholing met erkende rijschool

Wilt u het volledige traject met een erkende rijschool afleggen, dan moet u ten minste 12 uur praktijkonderricht volgen bij een erkende rijschool. Op voorlegging van dit getuigschrift van praktijkonderricht, mag u het volledige praktijkexamen afleggen met  het voertuig en de instructeur van de erkende rijschool.

Scholing met voorlopig rijbewijs  

U moet eerst ten minste 9 uur praktijkonderricht volgen bij een erkende rijschool. Op voorlegging van dit getuigschrift van praktijkonderricht, mag u het praktijkexamen op privéterrein afleggen met een voertuig van de rijschool. Bent u geslaagd voor dit praktijkexamen op privéterrein, dan krijgt u een aanvraag voor een voorlopig rijbewijs “model 3”. Met dit document kan u in uw gemeente een voorlopig rijbewijs aanvragen. Om een voorlopig rijbewijs te kunnenverkrijgen, moet u een verklaring op eer ondertekenen.

Eenmaal houder van uw voorlopig rijbewijs, mag u de weg op! U mag geen passagiers vervoeren tijdens uw stage.

Na ten minste één maand stage, mag u het praktijkexamen afleggen. Het voorlopig rijbewijs is één jaar geldig.

Opgelet: uw proef op privéterrein moet nog geldig zijn op het moment dat u uw proef op de openbare weg wenst af te leggen. Uw geslaagde proef op privéterrein is ook één jaar geldig.

Is de geldigheid van uw voorlopig rijbewijs verlopen? Dan kan u enkel nog het praktijkexamen afleggen met een voertuig en een instructeur van de rijschool, na het volgen van ten minste 3 uur praktijkonderricht bij een erkende rijschool.

 • Progressieve toegang

U moet ten minste 4 uur praktijkonderricht volgen bij een erkende rijschool. Op voorlegging van dit getuigschrift van praktijkonderricht, mag u het volledige praktijkexamen afleggen met een voertuig en instructeur van de erkende rijschool. Bent u alleen geslaagd voor uw praktijkexamen op privéterrein, dan krijgt u een aanvraag voor een voorlopig rijbewijs “model 3”. Met dit document kan u desgewenst in uw gemeente een voorlopig rijbewijs aanvragen.

Alle informatie over de scholingsmethodes vindt u in onze informatiebrochure bovenaan deze pagina.

Praktijkexamen (directe & progressieve toegang)

Het praktijkexamen bestaat uit twee proeven: een proef op privéterrein (manoeuvres) en een proef op de openbare weg. Pas als u geslaagd bent voor de proef op privéterrein, kan u worden toegelaten tot de proef op de openbare weg.

Om de proef op privéterrein te mogen afleggen, moet u sinds minder dan drie jaar geslaagd zijn voor het theorie-examen en ten minste 9 uur rijschool hebben gevolgd bij een erkende rijschool voor de directe toegang, ofwel ten minste 4 uur rijschool hebben gevolgd bij een erkende rijschool voor de progressieve toegang.

Om de proef op de openbare weg te mogen afleggen, moet u sinds minder dan drie jaar geslaagd zijn voor het theorie-examen (of ervan vrijgesteld zijn), moet u sinds minder dan een jaar geslaagd zijn voor de proef op privéterrein en minimum één maand stage hebben doorlopen onder dekking van een voorlopig rijbewijs of ten minste drie uur bijkomend praktijkonderricht hebben gevolgd bij een erkende rijschool. Het bijkomend praktijkonderricht is niet vereist voor de progressieve toegang.

Is de geldigheid van uw voorlopig rijbewijs verlopen? Dan kan u enkel nog het praktijkexamen afleggen met een voertuig en een instructeur van de rijschool, na het volgen van ten minste 3 uur bijkomend praktijkonderricht bij een erkende rijschool. Het bijkomend praktijkonderricht is niet vereist voor de progressieve toegang.

Na twee mislukkingen voor de proef op privéterrein, moet u 2 uur praktijkonderricht volgen alvorens u te kunnen aanbieden voor een nieuwe poging.

Na twee mislukkingen voor de proef op de openbare weg moet u 2 uur praktijkonderricht volgen alvorens u te kunnen aanbieden voor een nieuwe poging. Het voertuig van de rijschool is verplicht vanaf het derde examen.

Een overzicht van de examencentra waar u een afspraak kan vastleggen voor het praktijkexamen.

Als u het praktijkexamen wenst af te leggen met een tolk.

Klik hier als u al houder bent van een buitenlands rijbewijs.

Proef op privéterrein

Op een privéterrein moeten tien manoeuvres uitgevoerd worden:

 1. Voorzorgsmaatregelen nemen bij het afstappen
 2. Voorafgaande controles
 3. Achterwaarts parkeren in een parkeervak
 4. Wegrijden uit een parkeervak
 5. Slalom
 6. In lussen rijden
 7. Een bocht nemen aan 30 km/u, daarna ontwijken van een hindernis en precisieremmen
 8. Stapvoets rijden
 9. S-bocht
 10. Een tweede bocht nemen aan 30 km/u, versnellen tot 50 km/u en dan plots remmen.

Zo verloopt het examen op privéterrein

Alle informatie over de proef op privéterrein vindt u in onze informatiebrochure bovenaan deze pagina.

Proef op de openbare weg

Nadat u bent geslaagd voor de proef op privéterrein, kan u toegelaten worden voor de proef op de openbare weg gedurende de geldigheid van deze geslaagde proef op privéterrein (één jaar).

De proef op de openbare weg kan u afleggen onder dekking van een geldig voorlopig rijbewijs of met een voertuig en instructeur van de erkende rijschool.

De proef op de openbare weg duurt minimum 30 minuten, waarbij een examinator de rijvaardigheid beoordeelt. Tijdens de proef, rijdt u voorop en volgt de examinator op een motorfiets. Door middel van radiocontact staan jullie met elkaar in verbinding en geeft de examinator aanduidingen omtrent de te volgen weg.

Nadat u geslaagd bent voor het praktijkexamen, krijgt u een formulier “Aanvraag om een rijbewijs”. Dit formulier moet u binnen de drie jaar indienen bij het gemeentebestuur van uw woonplaats om een rijbewijs te verkrijgen. Pas wanneer u houder en drager bent van een rijbewijs, is het rijden op de openbare weg toegelaten!

Kalm
Druk
Zeer druk
Volzet
Enkel op afspraak
Gesloten
Geen info beschikbaar
Antwerpen
Antwerpen
Noorderlaan 34-36 - 2060 Antwerpen
Brasschaat
Sint-Jobsesteenweg 134 - 2930 Brasschaat
Deurne
Santvoortbeeklaan 34-36 - 2100 Antwerpen
Heist-op-den-Berg
Wouwerstraat 5A - 2220 Heist-op-den-Berg
Hoboken
Pierre van den Eedenstraat 100 - 2660 Antwerpen
Malle
Ambachtsstraat 17 - 2390 Malle
Mechelen
Brusselsesteenweg 460 - 2800 Mechelen
Turnhout
Veedijk 40 - 2300 Turnhout
Willebroek
Hoeikensstraat 1B - 2830 Willebroek
Limburg
Alken
Industrieterrein Kolmen 1308 - Pickardstraat 30 - 3570 Alken
Hechtel-Eksel
Eindhovensebaan 50 - 3941 Hechtel-Eksel
Oost-Vlaanderen
Brakel
Industrielaan 8 - 9660 Brakel
Dendermonde
Cooremannekens 12 - 9200 Dendermonde
Eeklo
Industrielaan 15 - 9900 Eeklo
Erembodegem
Industrielaan 24 - 9320 Erembodegem
Nazareth
Venecoweg 16 - 9810 Nazareth
Sint-Denijs-Westrem
Poortakkerstraat 127 - 9051 Gent
Sint-Niklaas
Oostjachtpark 8 - 9100 Sint-Niklaas
Stekene
Zavelstraat 25 - 9190 Stekene
Wondelgem
Industrieweg 2 - 9032 Gent
Zwijnaarde
Buitenring-Zwijnaarde 1 - 9052 Gent
Vlaams-Brabant
Diest
Industrieterrein 2 7 - 3290 Diest
Londerzeel
Technologielaan 37 - 1840 Londerzeel
Rotselaar
Wingepark 3 - 3110 Rotselaar
Tienen
Sint-Maurusweg 23 - 3300 Tienen
Zellik
Z.1 Researchpark 90 - 1731 Asse
Zemst
Erasmuslaan 21 - 1804 Cargovil
West-Vlaanderen
Brugge
Kolvestraat 29 - 8000 Brugge
Deerlijk
Pontstraat 87 - 8540 Deerlijk
Diksmuide
Steenbakkerijstraat 2 - 8600 Diksmuide
Ichtegem
Arthur Coussensstraat 75 - 8480 Ichtegem
Ieper
Rozendaalstraat 26 - 8900 Ieper
Oostende
Zandvoordestraat 442A - 8400 Oostende
Roeselare
Roelensbeekstraat 2 - 8800 Roeselare
Tielt
Meulebeeksesteenweg 10 - 8700 Tielt
Wevelgem
Noordstraat 3 - 8560 Wevelgem