Landbouwvoertuig

Wanneer rijbewijs G

Brochure
Veelgestelde vragen

Welk voertuig?

Elk land- of bosbouwvoertuig met motor op wielen of rupsbanden, met ten minste twee assen en een door de constructie bepaalde maximumsnelheid haalt van niet minder dan 6 km/u. Het voertuig wordt voornamelijk voor tractiedoeleinden gebruikt, meer bepaald het trekken, duwen, dragen of in beweging brengen van verwisselbare uitrustingsstukken of aanhangwagens. Dit voertuig kan aangepast zijn om een lading te vervoeren en kan uitgerust zijn met één of meer zitplaatsen voor passagiers.

Wanneer rijbewijs G?

Het rijbewijs G is verplicht voor iedereen die geboren is na 30 september 1982 en een voertuig categorie G wil besturen. Tot de leeftijd van 18 jaar krijgt u code 205 op uw rijbewijs, beperkt tot het besturen van een voertuig met sleep (trekker & aanhangwagen) tot 20 ton. Vanaf 18 jaar mag u alle voertuigen van de categorie G besturen met een sleep tot 44 ton, zonder hiervoor een nieuw rijbewijs te moeten aanvragen. De houder van een rijbewijs B, BE, C, CE, C1, C1E mag een voertuig categorie G besturen met een maximaal toegelaten massa van de voertuigen van het betreffende rijbewijs. Een buitenlands rijbewijs voor een landbouwvoertuig houdt geen vrijstelling in. Om een Belgisch rijbewijs G te verkrijgen moet u slagen voor het theorie- en praktijkexamen. Het rijbewijs G is enkel geldig op Belgisch grondgebied.

Stappenplan

Het behalen van een rijbewijs categorie G bestaat uit volgende stappen:

  • Theorie-examen vanaf 15 jaar en 9 maanden
  • Scholing met of zonder begeleider
  • Praktijkexamen vanaf 16 jaar
Theorie-examen G

Vanaf 15 jaar en 9 maanden mag u het theorie-examen afleggen in een examencentrum naar keuze.

Het examen bestaat uit 40 vragen en elke vraag is 1 punt waard. Om te slagen moet u minimum 33 op 40 halen. U kan hiervoor terecht in de erkende examencentra.

U kan zelf de theorie studeren, of minimum 6 uur les volgen in een erkende rijschool, landbouwschool of opleidingscentrum.

Scholing via een erkende rijschool, een erkende landbouwschool of een erkend landbouwvormingscentrum

De meest doeltreffende methode bestaat erin praktijkles te volgen in een erkende rijschool, landbouwschool of erkend landbouwvormingscentrum. Deze lessen worden gegeven door gebrevetteerde beroepsinstructeurs, die bekwaam zijn u de gepaste opleiding en raad te geven.

Als voorbereiding op het praktijkexamen geeft de rijschool of het vormingscentrum minimum 8 uur praktijkles. Enkel dan mag u tijdens de opleiding, vergezeld van een instructeur, de openbare weg op met een voertuig categorie G.

De rijschool of het vormingscentrum zal voor u een afspraak vastleggen voor het praktijkexamen. Dat vindt plaats ofwel in een erkend examencentrum, ofwel in de erkende rijschool of het erkende vormingscentrum waar de scholing gevolgd werd. Het examen wordt afgelegd door erkende examinatoren van de examencentra voor het rijbewijs.

U zorgt zelf voor uw praktische rijopleiding cat. G

Kiest u voor een praktische scholing zonder rijschool, weet dan dat u niet op de openbare weg mag rijden. U kan uzelf enkel voorbereiden op het praktijkexamen op een privéterrein. Indien u het praktijkexamen wenst af te leggen met uw eigen voertuig, mag u hier zelf niet mee naar het examencentrum rijden!

Voor het afleggen van het praktijkexamen dient u voorafgaandelijk een afspraak te maken. U kan hieromtrent inlichtingen inwinnen bij het examencentrum. Het examencentrum mag de voorafbetaling van de retributie vragen vooraleer de afspraak vast te leggen. In uw eigen belang wordt u verzocht tijdig en bij voorkeur 6 weken op voorhand een afspraak te maken voor het praktijkexamen.

Alle informatie over de scholingsmethodes vindt u in onze informatiebrochure bovenaan deze pagina.

Praktijkexamen G

Om het praktijkexamen te mogen afleggen, moet u sinds minder dan 3 jaar geslaagd zijn voor het theorie-examen categorie G. Als de geldigheid van uw theorie-examen verlopen is, moet u eerst opnieuw de theorie afleggen.

Het praktijkexamen bestaat uit een proef op privéterrein en een proef op de openbare weg. Het praktijkexamen wordt afgelegd met een samenstel bestaande uit een land- of bosbouwtrekker en een aanhangwagen. Het aantal herkansingen is onbeperkt.

Proef op privéterrein

Tijdens deze proef voert u een voorafgaande controle uit van uw voertuig, gevolgd door 4 basismanoeuvres: in rechte lijn achteruitrijden, draaien en in achteruit in een garage rijden en (ont)koppeling van de aanhangwagen. Deze worden meer in detail beschreven in onze nformatiebrochure bovenaan deze pagina. Het slagen voor de proef op privéterrein blijft 1 jaar geldig.

Proef op de openbare weg

Om toegelaten te worden tot de proef op de openbare weg moet u geslaagd zijn voor de proef op privéterrein. Tijdens de proef op de openbare weg wordt nagegaan of u voldoende rijvaardig bent en voldoende veiligheidswaarborgen biedt, nodig om in het verkeer te rijden en verdere rijervaring op te doen. De proef op de openbare weg duurt 40 minuten.

Opgelet! Alle benodigde documenten voor het examen vindt u in onze informatiebrochure bovenaan deze pagina.

Bent u geslaagd voor het praktijkexamen, dan krijgt u een formulier om een rijbewijs aan te vragen. Dit moet u binnen de drie jaar inruilen bij het gemeentebestuur. Pas wanneer u uw rijbewijs ontvangen hebt, mag u de openbare weg op.

Kalm
Druk
Zeer druk
Volzet
Enkel op afspraak
Gesloten
Geen info beschikbaar
Antwerpen
Antwerpen
Noorderlaan 34-36 - 2060 Antwerpen
Brasschaat
Sint-Jobsesteenweg 134 - 2930 Brasschaat
Deurne
Santvoortbeeklaan 34-36 - 2100 Antwerpen
Heist-op-den-Berg
Wouwerstraat 5A - 2220 Heist-op-den-Berg
Hoboken
Pierre van den Eedenstraat 100 - 2660 Antwerpen
Malle
Ambachtsstraat 17 - 2390 Malle
Mechelen
Brusselsesteenweg 460 - 2800 Mechelen
Turnhout
Veedijk 40 - 2300 Turnhout
Willebroek
Hoeikensstraat 1B - 2830 Willebroek
Limburg
Alken
Industrieterrein Kolmen 1308 - Pickardstraat 30 - 3570 Alken
Hechtel-Eksel
Eindhovensebaan 50 - 3941 Hechtel-Eksel
Oost-Vlaanderen
Brakel
Industrielaan 8 - 9660 Brakel
Dendermonde
Cooremannekens 12 - 9200 Dendermonde
Eeklo
Industrielaan 15 - 9900 Eeklo
Erembodegem
Industrielaan 24 - 9320 Erembodegem
Nazareth
Venecoweg 16 - 9810 Nazareth
Sint-Denijs-Westrem
Poortakkerstraat 127 - 9051 Gent
Sint-Niklaas
Oostjachtpark 8 - 9100 Sint-Niklaas
Stekene
Zavelstraat 25 - 9190 Stekene
Wondelgem
Industrieweg 2 - 9032 Gent
Zwijnaarde
Buitenring-Zwijnaarde 1 - 9052 Gent
Vlaams-Brabant
Diest
Industrieterrein 2 7 - 3290 Diest
Londerzeel
Technologielaan 37 - 1840 Londerzeel
Rotselaar
Wingepark 3 - 3110 Rotselaar
Tienen
Sint-Maurusweg 23 - 3300 Tienen
Zellik
Z.1 Researchpark 90 - 1731 Asse
Zemst
Erasmuslaan 21 - 1804 Cargovil
West-Vlaanderen
Brugge
Kolvestraat 29 - 8000 Brugge
Deerlijk
Pontstraat 87 - 8540 Deerlijk
Diksmuide
Steenbakkerijstraat 2 - 8600 Diksmuide
Ichtegem
Arthur Coussensstraat 75 - 8480 Ichtegem
Ieper
Rozendaalstraat 26 - 8900 Ieper
Oostende
Zandvoordestraat 442A - 8400 Oostende
Roeselare
Roelensbeekstraat 2 - 8800 Roeselare
Tielt
Meulebeeksesteenweg 10 - 8700 Tielt
Wevelgem
Noordstraat 3 - 8560 Wevelgem