Spreekt u onvoldoende Nederlands, of bent u in bezit van een attest om deel te nemen aan een vertraagde zitting.
De wetgeving laat toe dat bepaalde kandidaten meer tijd krijgen voor het theorie-examen. Dit wordt een ‘examen in vertraagde zitting’ genoemd. De vragen worden voorgelezen door een examinator en de kandidaat krijgt meer tijd om te antwoorden.
Om in aanmerking te komen voor het vertraagd examen is een getuigschrift of attest nodig van één van volgende instanties: Centrum voor leerlingenbegeleiding, Centrum voor beroepsoriëntering, Instituut voor buitengewoon onderwijs, Centrum voor observatie of begeleiding of een OCMW.
Kandidaten die vijfmaal niet slaagden voor het theorie-examen, kunnen dat eveneens afleggen in een vertraagde zitting. In dat geval is geen getuigschrift of attest nodig.
Examen met tolk
Bent u de Nederlandse taal onvoldoende machtig, dan kan u het theorie-examen afleggen met vertaling in het Frans, Duits of Engels.
Vanaf 1 januari 2023 wordt er voor de theorie-examens, voor elke rijbewijscategorie, alsook voor de risicoperceptietest, gewerkt met een audiovertaling. Er zijn geen live sessies meer met tolken. U kan het theorie-examen voor elke rijbewijscategorie afleggen in alle examencentra. Hiervoor dient u online een afspraak te maken in het examencentrum van uw keuze.
Wanneer u zich aanmeldt in het examencentrum is het belangrijk onmiddellijk te vermelden dat u het examen wenst af te leggen met audiovertaling in één van de toegelaten talen.
Het examen gebeurt via de computer met een vertaalsysteem waarbij de vragen eerst worden voorgelezen in het Nederlands en daarna in de taal van uw keuze (Frans, Duits of Engels). Omwille van de taalwetgeving zal de tekst op het scherm steeds in het Nederlands getoond worden.
Om het theorie-examen af te leggen in een andere taal, betaalt u een toeslag.
Het mondelinge examen voor het behalen van een rijbewijs categorie C of D en/of een bewijs van vakbekwaamheid, en alle praktijkexamens kan u afleggen bijgestaan door een beëdigd tolk voor de talen Frans, Duits of Engels. U kiest en vergoedt de tolk zelf; de tolk moet in het examencentrum steeds kunnen bewijzen dat hij een beëdigd tolk is.
Bent u doof of slechthorend, dan kan u het examen afleggen met een beëdigd doventolk. De tolk wordt gekozen en vergoed door het examencentrum of, indien de kandidaat gebruik wenst te maken van tolkuren, gekozen en vergoed door het centraal tolkbureau (Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven).