Autokeuring

Technische keuring van motorfietsen vanaf 1 januari 2023

Motorfietsen moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht naar de keuring bij verkoop en na ongeval.

4/10/2023

8/2/2022

Vanaf 1 januari 2023 moeten motorfietsen naar de keuring bij verkoop en na ongeval. Motorfietsen zullen niet onderworpen worden aan een periodieke keuring.

Dat heeft de Vlaamse Regering zopas definitief goedgekeurd. De beslissing is het gevolg van de omzetting van een Europese richtlijn en kadert binnen het Vlaams Verkeersveiligheidsplan dat streeft naar nul verkeersdoden tegen 2050.

Concreet gaat het om:

  • motorfietsen, driewielers en vierwielers met een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van meer dan 125 cc
  • elektrische of hybride motorfietsen met een maximumvermogen groter dan 11 kilowatt én een maximumsnelheid hoger dan 45 kilometer per uur

Lichtere motorfietsen moeten vooralsnog niet naar de keuring.

Verwacht wordt dat jaarlijks ongeveer 30.000 keuringen voor verkoop en ongeveer 200 keuringen na ongeval zullen gebeuren. De keuring zal plaatsvinden in een aantal keuringscentra verspreid over heel Vlaanderen. De erkende keuringsinstellingen zullen in de komende maanden de nodige investeringen en opleidingen voor het personeel voorzien.

Het accent van de motorfietsenkeuring zal niet liggen op de originaliteit van de motorfiets, maar wel op de verkeersveiligheid en de milieu- en consumentenbescherming. Er zijn 9 technische domeinen waarop een motorfiets zal gecontroleerd worden, waaronder de remmen, stuurinrichting, ruiten en lichten.