Algemeen

Goed voorbereid op autovakantie. Vijf nuttige tips!

De zomervakantie lonkt, en dat betekent voor velen eropuit trekken met de auto. Vertrek je graag zorgeloos op vakantie met je wagen? Onthoud dan deze nuttige tips van GOCA Vlaanderen en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

28/6/2022

28/6/2022

Vertrek met een wagen die technisch in orde is

Als je met je wagen op reis gaat, moet die natuurlijk goed onderhouden en technisch in orde zijn. Zijn de banden nog in goede staat en is de bandenspanning optimaal? Controleer zeker ook of alle vloeistoffen aangevuld zijn, denk aan de motorolie, remvloeistof, koelvloeistof én ruitenwisservloeistof.

Ga na wat de reisvoorschriften zijn

Ga je naar het buitenland? Zoek dan zeker op of er specifieke regels gelden in het land of de landen op weg naar je bestemming. De verkeersregels verschillen al eens van deze in België: de maximumsnelheid, het verplicht met lichten aan rijden, dashcams kunnen verboden zijn, … In sommige landen gelden er ook tolheffingen of is een wegenvignet verplicht, bijvoorbeeld in Oostenrijk en Zwitserland. Ook de veiligheidsvoorschriften variëren soms: een verplichte alcoholtester aan boord, fluovestjes, gevarendriehoek, brandblusapparaat, … In Spanje is het bijvoorbeeld verplicht voor brildragers om een reservebril in de auto te hebben. Zeker na te kijken dus!

Heb je twijfels over de veiligheid van je wagen? Ga langs bij je garagist

Als je twijfels hebt over de veiligheid van je wagen, is het altijd een goed idee om nog eens langs te gaan bij je garagist. Het is in het belang van de veiligheid van alle weggebruikers om gebreken te laten herstellen.

Keuringsbewijs bijna vervallen? Laat je wagen keuren

Vervalt je keuringsbewijs binnenkort? Plan dan nog een bezoek aan de autokeuring. Je kan je auto al vanaf 2 maanden voor de vervaldatum op het keuringsbewijs voorrijden, met behoud van die datum.

Laad je bagage slim en veilig in

Is je wagen klaar voor vertrek? Dan kan je beginnen inladen. Ook daar loont het de moeite om even na te denken hoe je dat het best aanpakt. De zwaarste voorwerpen plaats je beter zo laag mogelijk omwille van de stabiliteit. Losse voorwerpen zet je het best goed vast.

Ziezo, je kan alvast zorgeloos vertrekken … op weg naar mooie nieuwe ontdekkingen!