Autokeuring

GOCA Vlaanderen en de autokeuring blijven inzetten op een duurzame en milieuvriendelijke mobiliteit

Nieuw studieproject voor de meting van stikstof (NOx)

25/8/2022

25/8/2022

Een belangrijk project binnen de autokeuring in Vlaanderen is het verfijnen van de emissiemetingen, met het oog op een duurzame en milieuvriendelijke mobiliteit.

Zo werd op 1 juli van dit jaar de PN-deeltjesteller geïntegreerd in het keuringsproces. Hiermee kan de uitstoot van fijnstof nog preciezer gemeten worden, om zo de grote vervuilers op te sporen. Daarmee werden Vlaanderen en België meteen koploper in Europa in de strijd tegen roetfilterfraude.

En er is meer! In navolging van de fijnstof-meting haalde GOCA Vlaanderen vorig jaar een nieuw studieproject binnen voor de meting van stikstof (NOx). In het kader van deze opdracht voor de Vlaamse Milieumaatschappij werkte GOCA Vlaanderen aan een verfijnde NOx-emissietest.

"Er bestaat al lang de roep in Europa om de uitstoot van NOx tijdens de technische keuring of via wegcontroles beter te controleren. Technische issues maken de ontwikkeling van een gepaste test evenwel tot een uitdaging. Toch is het onderzoeksteam erin geslaagd om twee methodes te distilleren die beloftevol zijn voor verder vervolgonderzoek, met het oog op een zo spoedig mogelijke implementatie", aldus de Vlaamse Milieumaatschappij.

Op die manier blijven GOCA Vlaanderen en de sector van de autokeuring verder inzetten op de modernisering van het keuringsproces, en bevestigen daarmee hun bewuste keuze om in te zetten op milieu en klimaat.