Op 1 januari 2023 voert Vlaanderen de motorfietskeuring in, meer specifiek voor verkoop en na ongeval. Motorfietsen worden dus niet standaard onderworpen aan een periodieke keuring.
Omzetting van Europese richtlijn
De invoering van de niet-periodieke motorfietskeuring is op basis van Richtlijn 2014/45/EU. Het achterliggende doel is vooral het verhogen van de verkeersveiligheid. De Europese Unie streeft naar het volledig verdwijnen van verkeersdoden en zwaargewonden tegen 2050, de Vision Zero. Een voertuig en dus ook een motorfiets in goede staat, dragen daar fundamenteel toe bij.
Welke motorfietsen?
Niet alle motorfietsen vallen onder de nieuwe verplichting. Concreet gaat het om:
Wanneer tweedehandskeuring?
Een tweedehandskeuring is vereist vóór de inschrijving van een voertuig op naam van een andere titularis.
Een tweedehandskeuring is niet vereist als de toekomstige titularis:
Als één van de vrijstellingen van toepassing is maar de toekomstige titularis neemt de kentekenplaat van de vorige titularis niet over, dan moet er wel een administratieve keuring plaatsvinden (enkel met documenten aan onthaal van een keuringscentrum).
Wanneer keuring na ongeval (KNO)?
Een keuring na ongeval is verplicht voor voertuigen die in de databank van de DIV zijn geseind als “geaccidenteerd”. Een erkend automobielexpert evalueert of het beschadigd voertuig een keuring na ongeval moet ondergaan en zal het voertuig zo nodig seinen.
Controle op verkeersveiligheid en milieu
Het accent van de motorfietskeuring zal liggen op de verkeersveiligheid en de milieu- en consumentenbescherming. De volledige beschrijving van de controle kunt u terugvinden in het handboek motorfietskeuring.
Tarief motorfietskeuring?
De motorfietskeuring kost 48,10 euro. Bij een tweedehandskeuring komt daar nog 4,90 euro bij voor het roze formulier ‘Aanvraag tot inschrijving van een voertuig’.
Welke keuringscentra?
Een motorfietskeuring is mogelijk in volgende keuringscentra: Antwerpen-Noorderlaan, Alken, As, Brakel, Brugge, Dendermonde, Deurne, Diest, Diksmuide, Eeklo, Geel, Halle, Hechtel-Eksel, Heist-op-den-Berg, Ieper, Mechelen, Roeselare, Rotselaar, Stekene, Tienen, Turnhout, Willebroek, Wondelgem, Zellik, Zemst, Zwevegem en Zwijnaarde.
De keuringsondernemingen breiden dit gradueel verder uit
Een eventuele herkeuring gebeurt in hetzelfde keuringscentrum waar het voertuig is afgekeurd.
De motorfietskeuring zal steeds op afspraak gebeuren.
Welke kentekenplaat?
Er moet tijdens de keuring altijd een kentekenplaat op het voertuig hangen, zelfs al wordt het voertuig op een aanhangwagen naar het keuringscentrum gebracht. De verschillende mogelijkheden:
Welke documenten?